Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η Κεφαλή του Υπέρτατου Πρεσβύτερου-Συμεών Μπέν Γιοχάι

''Η κεφαλή του υπέρτατου πρεσβύτερου, είναι ένα κλειστό δοχείο, όπου αναπαύεται η άπειρη σοφία, σαν το καλό κρασί του οποίου τα κατακάθια δεν μπορούν να διαταραχθούν.

Αυτή η σοφία είναι αδιαπέραστη, κτήτορας του εαυτού της μέσα σε σιωπή στην αιωνιότητα, απρόσιτη στα σκαμπανεβάσματα του χρόνου.

Είναι το φως, αλλά το σκοτεινό κεφάλι είναι η λάμπα. Το λάδι της διάνοιας έχει λιώσει και η λαμπρότητα εκδηλώνεται με τριανταδύο τρόπους.

Ο αποκαλυμμένος Θεός είναι ο κρυμμένος Θεός. Αυτή η ανθρώπινη σκιά του Θεού είναι σαν την μυστηριώδη Εδέμ, από την οποία ανάβλυζε μία πηγή που χωριζόταν σε τέσσερα ποτάμια

Τίποτα δεν απορρέει απευθείας το Θεό. Η ουσία του δεν τεμαχίζεται. Τίποτε δεν αποχωρεί από αυτόν και τίποτα δεν εισέρχεται, γιατί είναι αδιαπέραστος και αμετάβλητος. ¨Ολα όσα αρχίζουν, όλα όσα εμφανίζονται, όλα όσα διαιρούνται, όλα όσα κυλούν και περνούν, έχουν αρχή και τέλος τη σκιά του. Ο ίδιος παραμένει ο εαυτός του, αμετακίνητος στο φως του, και διατηρείται έτσι, σαν ένα παλιό κρασί που δεν ανοίγεται.

Συμεών Μπεν Γιοχάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου