Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Στα Πόδια του Δασκάλου Μαντούκα (Μαντούκα Ουπανισάδα).






''Κύριοι! έμπνευση της θυσίας! Είθε τα αυτιά μας να ακούνε το καλό. Είθε τα μάτια μας να βλέπουν το καλό. Είθε να Τον υπηρετούμε με όλη μας τη δύναμη. Είθε όλη μας η ζωή να εκτελεί την Θέλησή του.

Ειρήνη, ειρήνη και ειρήνη να επικρατεί παντού.

Καλωσήρθες στον Κύριο!

Η λέξη Ομ σημαίνει Άφθαρτος‡ όλα αυτά είναι η εκδήλωσή του. Παρελθόν, παρόν, μέλλον-τα πάντα είναι Ομ. Οτιδήποτε υπερβαίνει τις τρείς υποδιαιρέσεις του χρόνου και αυτό είναι Ομ.
Δεν υπάρχει τίποτε που να μην είναι πνεύμα. Ο ατομικός εαυτός είναι το απρόσωπο Πνεύμα και βρίσκεται σε τέσσερις καταστάσεις.
Πρώτα έρχεται η υλική κατάσταση-κοινή για όλα-κατά την οποία η αντίληψη στρέφεται προς τα έξω, με επτά αντιπροσώπους και δεκαεννέα αντιπροσωπείες, μέσα από τις οποίες ο Εαυτός απολαμβάνει την τραχιά ύλη. Τούτη η κατάσταση είναι γνωστή σαν κατάσταση εγρήγορσης.
Η δεύτερη είναι η νοητική κατάσταση. Η αντίληψη στρέφεται προς τα μέσα, με επτά αντιπροσώπους και δεκαεννέα αντιπροσωπείες, μέσω των οποίων ο Εαυτός έρχεται σε επαφή με τη λεπτή ύλη. Τούτη είναι γνωστή σαν ονειρική κατάσταση.
Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, δεν αισθάνεται καμία επιθυμία και δεν δημιουργεί όνειρα. Αυτός ο δίχως όνειρα ύπνος είναι η τρίτη κατάσταση, η πνευματική. Εξαιτίας της ένωσής του με τον Εαυτό και την άρρηκτη γνώση του για Αυτόν, γεμίζει με χαρά και γνωρίζει τη χαρά του. Ο νους του φωτίζεται.
Ο Εαυτός είναι ο κύριος όλων, ένοικος στις καρδιές των ανθρώπων‡ είναι η πηγή όλων, δημιουργός και καταστροφέας των υπάρξεων. Δεν υπάρχει τίποτε που να μην το γνωρίζει.
Είναι αδύνατο να τον αναγνωρίσουμε μέσω της αντίληψης, είτε στραφούμε μέσα ή έξω, είτε και  στις δύο κατευθύνσεις. Δεν είναι ούτε γνωστός, ούτε άγνωστος. Δεν είναι καν το σύνολο όλων όσων γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να Τον δούμε, να Τον αγγίξουμε, να παζαρέψουμε μαζί του. Είναι απροσδιόριστος, αδιανόητος, απερίγραπτος.
Η μοναδική απόδειξη της  Ύπαρξής του είναι η ένωση μαζί Του. Ο κόσμος εξαφανίζεται μέσα Του. Τούτος είναι ο ειρηνικός, ο καλός, ο ένας, δίχως δεύτερο. Τέτοια είναι η τέταρτη κατάσταση του Εαυτού-η πλέον άξια όλων.
Αυτός ο Εαυτός, αν και πέρα από λέξεις, είναι η υπερβατική λέξη Ομ. Αν και αδιαίρετη, ωστόσο μπορεί να διαιρεθεί σε τρία γράμματα, που αντιστοιχούν στις τρεις καταστάσεις του Εαυτού, στο γράμμα Α, στο γράμμα ΟΥ και στο γράμμα Μ.
Αφυπνισμένη κατάσταση ονομάζεται η υλική κατάσταση που αντιστοιχεί στο γράμμα Α, που οδηγεί το αλφάβητο και αναπνέει μέσα σε όλα τα γράμματα. Εκείνος που αναπνέει, μπορεί να έχει ό,τι θελήσει‡ γίνεται καθοδηγητής ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η ονειρική κατάσταση ονομάζεται νοητική κατάσταση και αντιστοιχεί στο δεύτερο γράμμα ΟΥ. Είναι εκείνη που ενώνει την κατάσταση του ύπνου με την αφυπνισμένη κατάσταση. Όποιος το κατανοεί τηρεί την παράδοση της πνευματικής γνώσης και εξετάζει τα πάντα με αμερόληπτο μάτι. Όποιος αγνοεί το Πνεύμα δε γεννιέται μέσα στην οικογένειά του.
Ύπνος χωρίς όνειρα ονομάζεται η πνευματική κατάσταση, που αντιστοιχεί στο τρίτο γράμμα Μ. Σταθμίζει και ενώνει. Εκείνος που  κατανοεί σταθμίζει τον κόσμο, απορρίπτει, ενώνεται με την αιτία.
Η τέταρτη κατάσταση του Εαυτού αντιστοιχεί στο Ομ σαν Μία, αδιαίρετη Λέξη. Είναι το Όλο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ο κόσμος εξαφανίζεται μέσα του. Είναι το καλό, ο μοναδικός, δίχως δεύτερο. Το Ομ, λοιπόν, δεν είναι παρά ο Εαυτός. Εκείνος που το κατανοεί βυθίζεται με τη βοήθεια του προσωπικού εαυτού στον απρόσωπο Εαυτό·‡ Εκείνος που το κατανοεί.''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου