Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το Θεμέλιο της Σοφίας-Παράκελσος




Παράκελσος
¨Ολοι οι αριθμοί είναι πολλαπλάσια του ένα, όλες οι επιστήμες συγκλίνουν σ' ένα κοινό σημείο, όλη η σοφία πηγάζει από ένα κέντρο και ο αριθμός της σοφίας είναι το ένα. Το φως της σοφίας ακτινοβολεί στον κόσμο και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ύλη μέσα στην οποία εκδηλώνεται. Συνεπώς, ό άνθρωπος εκδηλώνει την λογική με έναν τριπλό τρόπο: ως ένστικτο, ως ζωώδη λογική και ως πνευματική ευφυΐα. Η γνώση που παίρνει η ψυχή μας από τα φυσικά και ζωώδη στοιχεία είναι προσωρινή, αυτή που αντλεί από το πνεύμα είναι αιώνια. Ο Θεός είναι ο Πατέρας της σοφίας και όλη η σοφία προέρχεται από αυτόν.

Μπορούμε να αναπτυχθούμε μέσα στην γνώση, αλλά δεν μπορούμε ν' αναπτύξουμε την γνώση εμείς οι ίδιοι, γιατί μέσα μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από ό,τι έχει εναποθέσει ο Θεός. Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν κάτι χωρίς την βοήθεια του Θεού ( την αγάπη και την σοφία) θα πέσουν στην ειδωλολατρεία, την δεισιδαιμονία και το σφάλμα. Μπορεί ν' αποκτήσουν μεγάλα ονόματα στον κόσμο και να θαυμάζονται από τους αδαείς, αλλά η διάνοιά τους απωθείται από το φως και θα καταλήξει στο σκοτάδι. ¨Ομως αυτοί που αγαπούν το φωτεινό κέντρο θα προσελκυθούν προς αυτό και η γνώση τους θα προέρχεται από τον Θεό. Ο Θεός είναι ο Πατέρας της σοφίας και ο άνθρωπος είναι ο υιός. ¨Αν θέλουμε γνώση, πρέπει να την ζητάμε από τον Πατέρα, και όχι τον υιό. Κι αν ο υιός επιθυμεί να διδάξει την σοφία, πρέπει να διδάξει την σοφία που πήρε από τον Πατέρα. Τις γνώσεις που οι κληρικοί μας κατέχουν, δεν τις απέκτησαν από τον Πατέρα, αλλά τις πήραν ο ένας από τον άλλο. Δεν είναι βέβαιοι για την αλήθεια αυτού που διδάσκουν και γι αυτό χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία, την εξαπάτηση και την σοφιστεία. Πέφτουν σε πλάνη και ματαιοδοξία και λανθασμένα εκλαμβάνουν την δική τους γνώμη ως την σοφία του Θεού. Η υποκρισία δεν είναι αγιότητα, η έπαρση δεν είναι δύναμη, η πανουργία δεν είναι σοφία. Η τέχνη της εξαπάτησης και της αμφισβήτησης, της διαστρέβλωσης, της παραποίησης και της διαστροφής της αλήθειας μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία, όμως η δύναμη να γνωρίζεις και ν' ακολουθείς την αλήθεια, δεν μπορεί να παραχωρηθεί με ακαδημαϊκά πτυχία, έρχεται μόνον από τον Θεό.

Αυτός που επιθυμεί να γνωρίσει την αλήθεια, πρέπει να μπορεί να την δει και να μην ικανοποιείται από τις περιγραφές των άλλων. ¨Οσο μεγάλη κι αν είναι η δύναμη της διάνοιας, αν δεν φωτίζεται από αγάπη, είναι απλώς ένας υψηλός βαθμός της ζωώδους διάνοιας και θα χαθεί με τον καιρό. Η διάνοια όμως που ζωογονείται από την αγάπη του Υπέρτατου είναι η διάνοια των αγγέλων και θα ζήσει στην αιωνιότητα.'' 

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η Κεφαλή του Υπέρτατου Πρεσβύτερου-Συμεών Μπέν Γιοχάι

''Η κεφαλή του υπέρτατου πρεσβύτερου, είναι ένα κλειστό δοχείο, όπου αναπαύεται η άπειρη σοφία, σαν το καλό κρασί του οποίου τα κατακάθια δεν μπορούν να διαταραχθούν.

Αυτή η σοφία είναι αδιαπέραστη, κτήτορας του εαυτού της μέσα σε σιωπή στην αιωνιότητα, απρόσιτη στα σκαμπανεβάσματα του χρόνου.

Είναι το φως, αλλά το σκοτεινό κεφάλι είναι η λάμπα. Το λάδι της διάνοιας έχει λιώσει και η λαμπρότητα εκδηλώνεται με τριανταδύο τρόπους.

Ο αποκαλυμμένος Θεός είναι ο κρυμμένος Θεός. Αυτή η ανθρώπινη σκιά του Θεού είναι σαν την μυστηριώδη Εδέμ, από την οποία ανάβλυζε μία πηγή που χωριζόταν σε τέσσερα ποτάμια

Τίποτα δεν απορρέει απευθείας το Θεό. Η ουσία του δεν τεμαχίζεται. Τίποτε δεν αποχωρεί από αυτόν και τίποτα δεν εισέρχεται, γιατί είναι αδιαπέραστος και αμετάβλητος. ¨Ολα όσα αρχίζουν, όλα όσα εμφανίζονται, όλα όσα διαιρούνται, όλα όσα κυλούν και περνούν, έχουν αρχή και τέλος τη σκιά του. Ο ίδιος παραμένει ο εαυτός του, αμετακίνητος στο φως του, και διατηρείται έτσι, σαν ένα παλιό κρασί που δεν ανοίγεται.

Συμεών Μπεν Γιοχάι